Olejek z opuncji figowej – drogocenny kosmetyk naturalny o wszechstronnym zastosowaniu

Natura ma do zaoferowania wiele wyjątkowych kosmetyków, o których istnieniu nie każdy z nas zdaje sobie sprawę. Są one pozyskiwane tradycyjnymi metodami, nie zawierają żadnych sztucznych domieszek, a także są wyjątkowo skuteczne w pielęgnacji różnych typów skóry. Jednym z takich skarbów jest opuncja figowa, a dokładnie wytłaczany z niej olejek. Jakie są jego właściwości i zastosowanie? Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) jest rośliną kaktusowatą, która występuje przede wszystkim w gorących regionach Ameryki Łacińskiej, ale również spotkać można ją w ciepłych krajach Europy i w Afryce. Najczęściej jest ona pozyskiwana z Maroka, gdzie mieszczą się pokaźne plantacje. Pozyskiwanie olejku z opuncji...

Więcej